:)

Zikrullah Photobucket http://memyselfanis.files.wordpress.com/2010/07/380103_298x412.gif

Sahabat Maya

" Kebimbangan terhadap hal-hal keduniaan itu menggelapkan hati manakala kebimbangan terhadap hal-hal akhirat itu adalah menyinarkan hati "

Sabtu, 24 Disember 2011

10 Jarum syaitan dan 10 penawar

10 Jarum Syaitan dan 10 penawar

1- Tamak, rakus dan buruk sangka- Penawarnya adalah percaya dengan Janji Allah SWT dan memupuk sifat Qanaah dalam jiwa.
2- Panjang angan-angan- Penawarnya adalah dengan menyedarkan jiwa dengan kematian yang pasti datang secara tiba-tiba dan kita tidak tahu di manakah kubur kita.
3- Keinginan untuk beristirehat dan nikmat- Penawarnya adalah mengingati segala nikmat akan hilang sekelip mata dan akan dihisab di hadapan Allah SWT dengan amat berat.
4- Ujub dan bangga diri- Penawarnya adalah kita tidak tahu siapakah diri kita sebenar, apakah Allah SWT menyenaraikan kita diantara mereka yang beruntung atau pun kita termasuk dalam golongan mereka yang rugi.
5- Meremehkan kawan dan tidak menghargai mereka- Penawarnya adalah kita wajib menghormati mereka kerana Allah SWT dan Rasulullah SAW serta orang mukmin tidak pernah meremehkan sesiapa pun.
6- Hasad dengki- Penawarnya adalah kita wajib berfahaman, sesungguhnya Allah SWT Amat Maha Adil dalam membahagi keperluan rezeki maka kita tidak boleh berdengki dengan harta yang Allah SWT telah kurniakan kepada seseorang dengan penuh keadilan.
7- Riya’ dan pujian seseorang- Penawarnya adalah kita wajib bersifat dengan sifat Ikhlas dan tidak menerima pujian seseorang sehingga menimbulkan sifat yang boleh mensyirikkan Allah SWT kerana Allah SWT berfirman :


“ Maka sesiapa yang mengharap

akan bertemu dengan Allah SWT

hendaklah beramal soleh dan tidak

menyekutukan Allah SWT

dengan sesuatu pun. "
8- Sifat kikir atau bakhil- Penawarnya adalah dengan menyedarkan diri bahawa semua di tangan kita akan binasa dan akan hilang, maka hendaklah kita mengimfaqkan harta tersebut kepada Allah SWT yang tidak akan binasa dengan harapan harta atau pahala kita tidak akan binasa seperti mana binasanya semua makhluk. Allah SWT telah berfirman :


" Apa yang ada padamu

akan rosak binasa dan apa yang ada

di sisi Allah SWT akan kekal. "
9- Sifat Sombong- Penawarnya adalah sesungguhnya Allah SWT lah yang menjadikan kita dan semua yang kita miliki maka kenapa kita berbangga dihadapan Allah SWT atau di bumi Allah SWT dengan apa Allah SWT telah jadikan. Allah SWT telah berfirman :" Sesungguhnya kami jadikan kamu

daripada lelaki dan perempuan dan kami jadikan

kamu bersuku-suku serta berbangsa-bangsa

supaya mereka kenal dan mengenali.

Bahawa sesungguhnya

orang yang paling mulia diantara kamu

adalah mereka yang paling bertaqwa . "
10- Sifat tamak- Penawarnya adalah kita tidak boleh menaruh harapan untuk mengambil sesuatu daripada tangan orang lain, tetapi wajiblah kita menaruh harapan kepada Allah SWT dengan sesuatu yang kita harapkan dan mengambilnya daripada Tangan Allah SWT , sesungguhnya Allah SWT telah berfirman :" Sesiapa bertawakkal kepada Allah SWT ,

maka Allah SWT akan memberi kepada mereka

jalan keluar dari segala kesempitan dan Allah SWT

akan memberi rezeki kepadanya

dari arah yang tidak disangka-sangka. "
Kitab Tanbihul Ghafilin : Jilid 1 dan 2 m/s 967 dan 968


Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...