:)

Zikrullah Photobucket http://memyselfanis.files.wordpress.com/2010/07/380103_298x412.gif

Sahabat Maya

" Kebimbangan terhadap hal-hal keduniaan itu menggelapkan hati manakala kebimbangan terhadap hal-hal akhirat itu adalah menyinarkan hati "

Jumaat, 6 Julai 2012

Kejahatan lidah bahana penyakit hati


Kejahatan lidah

bahana penyakit hati


Gunakanlah lidah kepada perkara-perkara
yang bermanfaat seperti membaca al-Quran dan berzikir.
- Gambar hiasan
KEJAHATAN lidah adalah di antara wabak penyakit yang amat berbahaya. Ia terhasil daripada penyakit hati yang diharamkan di dalam Islam sebagai salah satu daripada kejahatan batin.


Allah SWT berfirman dalam surah al-A'raaf ayat 33 bermaksud:

"Katakanlah Wahai Nabi:

Sesungguhnya Tuhan saya hanya

mengharamkan perbuatan-perbuatan yang keji,

sama ada yang nyata atau yang tersembunyi,

perbuatan dosa dan perbuatan menceroboh

tanpa alasan yang benar."


Bentuk-bentuk kejahatan lidah adalah seperti memfitnah, mencaci maki, mengumpat, menghina, mengeluarkan perkataan-perkataan yang tidak secocok dengan adab Islam dan seumpama dengannya.Kesemua sifat-sifat buruk ini merupakan antara penyebab utama kepada perpecahan umat yang akhirnya menghancurkan kesatuan umat Islam serta memberi ruang dan peluang kepada musuh-musuhnya melakukan serangan demi serangan.


Terlalu banyak larangan dan ancaman Allah SWT dan Rasul SAW terhadap kaum-kaum yang menjadikan kejahatan lidah seperti memfitnah, mengadu domba dan mencaci maki sebagai tabiat harian.


Namun masih ramai yang tidak mengendahkannya dan mengambil pengajaran daripadanya, walaupun telah diberi peringatan. Maka jelaslah bahawa peringatan itu hanya memberi kesan kepada orang-orang yang sempurna imannya berdasarkan firman Allah SWT dalam curah Al-Zariyaat ayat 55 yang bermaksud:


" Berilah peringatan

kerana sesungguhnya peringatan itu

memberi manfaat kepada

orang-orang beriman. "


Di dalam surah yang lain pula Allah SWT menyatakan lagi sifat seorang mukmin yang sejati itu dengan firman-Nya dalam surah al-A'la yang bermaksud:


"Yang akan mendengar peringatan itu

adalah orang yang takutkan Tuhannya,

manakala yang menjauhi-Nya pula

adalah sifat orang yang mendapat kecelakaan. "


Dalam sejarah Islam, semenjak kehidupan Rasulullah SAW lagi telah berlaku banyak gejala fitnah memfitnah dan mengadu domba yang kesemuanya didalangi dan direncanakan oleh kaum Yahudi dan munafik.


Jelasnya, tabiat memfitnah dan mengadu domba bagi menyemai kebencian di dalam hati umat Islam adalah warisan daripada tabiat kaum Yahudi dan munafik yang tercela semenjak dahulu lagi.


Justeru, menerima, mencontohi, mengagungkan dan menyerupai sifat-sifat mereka itu hanyalah akan menghimpunkan kita bersama-sama mereka di akhirat kelak berdasarkan sabda Rasulullah SAW: Barang siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia adalah daripada kalangan mereka.


Hari ini kita menyaksikan betapa umat Islam benar-benar telah menjauhkan diri daripada siraman rahmat Allah SWT.


Semuanya itu terhasil lantaran masing-masing setiap hari mengutamakan agenda peribadi tanpa mengutamakan keutuhan menara Islam itu sendiri.


Malah mereka sanggup melakukan apa sahaja seperti memfitnah, mengadu domba dan menghasut demi melampiaskan rasa dendam dan ketidakpuasan hati terhadap sesuatu tanpa mengira apakah korban dan akibatnya.


Mereka sanggup meruntuhkan menara-menara Islam, institusi-institusi dan ikon-ikonnya hanya kerana rasa dendam dan hasad dengki meskipun natijahnya ialah sebuah kehancuran, perpecahan, persengketaan dan barangkali menjurus kepada pertumpahan darah.


Alangkah eloknya kita menutup bicara kali ini dengan sebuah pesanan daripada Hujjah Al-Islam Al-Imam Ghazali RA di dalam kitabnya Bidayah Al-Hidayah mengenai peranan lidah dan fungsinya:


"Manakala lidah;

hanyalah ia diciptakan bagi kami agar kamu

memperbanyakkan zikrullah dengannya,

membaca kitab-Nya, menunjukkan makhluk

Allah SWT ke arah jalan-Nya dan menzahirkan

apa yang terlintas di hati nurani engkau

daripada keperluan agama dan dunia engkau.

Apabila engkau menggunakan ia selain

daripada peranannya itu, sesungguhnya engkau

telah mengkufuri Allah pada nikmatnya kerana

ia adalah orang yang paling utama bagi engkau

dan segala makhluk. Tidaklah manusia itu

tersungkur menjunam ke dalam neraka

melainkan hasil daripada kejahatan lidahnya."


Sumber

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...