:)

Zikrullah Photobucket http://memyselfanis.files.wordpress.com/2010/07/380103_298x412.gif

Sahabat Maya

" Kebimbangan terhadap hal-hal keduniaan itu menggelapkan hati manakala kebimbangan terhadap hal-hal akhirat itu adalah menyinarkan hati "

Sabtu, 16 Februari 2013

Bawa Al-Quran Dalam HatiBawa Al-Quran Dalam HatiRasulullah s.a.w bersabda 
yang maksudnya: "Bacalah al- Quran
 kerana ia akan datang
 pada Hari Akhirat
 kelak sebagai pemberi syafaat
 kepada tuannya."

 
(Riwayat Muslim)

 

Pengajaran Hadis:


 
i) Al-Quran merupakan kalam Allah dan perlembagaan syariatnya yang kekal abadi. Allah telah menurunkannya kepada manusia sebagai panduan dalam mengharungi kehidupan agar dapat mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat.

ii) Membaca al-Quran merupakan satu ibadah yang boleh menghampirkan diri seseorang itu kepada Allah S.W.T. Pahalanya amat besar iaitu sesiapa yang membaca satu huruf daripada al-Quran, ganjarannya satu kebaikan dan sepuluh ganjaran yang sama dengannya. Selain itu ia juga boleh meberikan syafaat di hari akhirat kelak.

iii) Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim ada menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :


" Perumpamaan Mukmin yang membaca al-Quran 
adalah seperti limau yang mempunyai bau yang harum
 dan rasanya sedap. Manakala perumpamaan mukmin
 yang tidak membaca al-Quran pula adalah
 seperti tamar yang tidak ada bau tetapi 
rasanya manis dan sedap."

iv) Membaca al-Quran hendaklah dilakukan dengan beradab sebagai menghormati kalimah Allah di antaranya ialah seseorang itu hendaklah berada dalam keadaan suci (berwudhu') dan membacanya di tempat yang bersih, memulakan dengan membaca Ta'auwuz dan Basmallah, membaca dengan teliti dan perlahan, menjaga makhraj (bertajwid) serta memperelokkan suara sekadar termampu.

v) Pembacaan al-Quran yang paling baik ialah apabila difahami apa yang dibaca. Dengan ini barulah seseorang itu akan dapat merasai nikmatnya yang sebenar.

 

 http://maalimfitariq.files.wordpress.com/2012/09/islam-full-time1.jpg

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...