:)

Zikrullah Photobucket http://memyselfanis.files.wordpress.com/2010/07/380103_298x412.gif

Sahabat Maya

" Kebimbangan terhadap hal-hal keduniaan itu menggelapkan hati manakala kebimbangan terhadap hal-hal akhirat itu adalah menyinarkan hati "

Ahad, 14 Mac 2010

Empat kunci kebahagiaan


Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:

Empat perkara

yang membawa kebahagiaan

iaitu wanita yang solehah,

rumah yang luas,

jiran yang baik

dan

kenderaan yang selesa.
Riwayat Ibnu Hibban

Huraian

Kehidupan yang selesa adalah suatu bentuk kehidupan yang dialu-alukan oleh Islam di mana kehidupan yang sempurna memerlukan empat elemen asas yang penting iaitu:

a) Wanita yang solehah- iaitu isteri yang baik yang dapat menguruskan keluarga dan rumahtangga dengan sempurna.

b) Rumah yang luas yang boleh memberikan keselesaan untuk bermesra dengan keluarga dan anak-anak di samping dapat melapangkan fikiran dengan baik dan tenang.

c) Jiran yang baik kerana jiran merupakan orang yang paling rapat selepas sanak saudara dan keluarga. Jiran yang baik dapat menjamin keharmonian hidup bermasyarakat sehinggakan ikatan kejiranan itu boleh bertukar seakan-akan sebuah kelurga yang kasih-mengasihi dan saling mengambil berat di antara satu sama lain.

d) Kenderaan yang selesa kerana ia memberikan kemudahan dalam segala urusan.

Antara tabiat buruk yang mengancam kebahagiaan hidup ialah berfoya-foya dengan kehidupan mewah, boros harta dan membazir ketika berbelanja. Tabiat ini sering disebut dalam al-Quran sebagai punca kehancuran beberapa umat yang terdahulu.

Kemewahan hidup berbeza antara satu zaman dengan zaman yang lain, mungkin mewah pada suatu ketika dahulu, tidak dianggap mewah pada hari ini, kerana perbezaan masa, suasana dan pendapatan menjadikan ukuran kemewahan turut berbeza.

2 ulasan:

Temuk berkata...

Salam Cikgu Roha
Satu peringatan yang baik. Agaknya, pada hari ini, yang mana satu cikgu rasa paling sukar untuk dicari, khususnya oleh kaum Adam? Ceria selalu!

Rohani M.U berkata...

Salam > Cikgu Temuk.
Rasa-rasanya cikgu apa yea? Wanita yang solehah kot yang sukar dicari oleh kaum Adam zaman ini. Ramai yang bertudung tapi tak semestinya wanita itu wanita solehah. Bertudung sekadar menutup aurat tapi tidak sempurna. Peringatan untuk diri saya juga cikgu. Terima kasih cikgu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...