:)

Zikrullah Photobucket http://memyselfanis.files.wordpress.com/2010/07/380103_298x412.gif

Sahabat Maya

" Kebimbangan terhadap hal-hal keduniaan itu menggelapkan hati manakala kebimbangan terhadap hal-hal akhirat itu adalah menyinarkan hati "

Sabtu, 20 April 2013

Kisah Dan Teladan

http://purwoudiutomo.com/wp-content/uploads/2013/03/doa-nabi-yunus.jpg


10 haiwan yang paling awal masuk syurga :


 •  Anjing Ashabul Kahfi  
 • Unta Nabi Salleh
 • Anak sapi Nabi Ibrahim 
 •  Kambing kibas Nabi Ismail
 •  Sapi Nabi Musa 
 • Ikan yang makan Nabi Yunus 
 • Khimar Nabi Uzair 
 • Semut Nabi Sulaiman
 • Burung Hud-hud Nabi Sulaiman 
 • Unta Nabi Muhammad SAW 
   http://2.bp.blogspot.com/-6nBxL_Ke4sA/TkAMzQWnSgI/AAAAAAAAAzA/Hu6yfIL07U8/s1600/Hudhud+-+jauzaa.jpghttp://1.bp.blogspot.com/_9sGCrC9XmEc/TMuwjcgsMRI/AAAAAAAAAmM/plE-bTV9Mv4/s1600/unta2.jpg 
 • http://i79.photobucket.com/albums/j146/puteri_nailofar/subhanallah-2.gifhttp://4.bp.blogspot.com/-s7uihr0OGUw/Tivg_FDWUBI/AAAAAAAAAQk/mpTfeBAt8WE/s1600/265124_132349600180752_114015662014146_231042_6252312_n.jpg
   
  http://pbs.twimg.com/media/BC8tGseCUAEFJvy.jpg:largehttp://www.kiosislami.com/files/Kisah%20Nabi%20Yunus%20AS.jpg 
  1.       Keldai Nabi Uzair a.s
  ~kerana banyak berjasa kepada Nabi Uzair sebagai kenderaan selama beberapa tahun dalam tempoh pengembaraannya.


  2.       Ikan Nun@Paus Nabi Yunus a.s
  ~mendapat penghormatan dr Allah SWT krn tlh menyelamatkan Nabi Yunus a.s daripada mati lemas di tengah lautan. Ikan tersebut hanya menelan dan tidak memakan Nabi Yunus a.s sehingga baginda hidup dan tidak mengalami sebarang kecederaan.


  3.       Anak Lembu Nabi Ibrahim a.s
  ~anak lembu ini disembelih bagi dijadikan hidangan kepada 12 orang tetamu. Tetapi tetamu-tetamu itu tidak menjamah sedikit pun daging lembu itu kerana tetamu-tetamu itu adalah Malaikat yang melawat Nabi Ibrahim a.s. Anak lembu ini diberi ganjaran oleh Allah kerana pengorbanan dan kesanggupan semata-mata memuliakan tetamu utusan Allah SWT.


  4.       Kibas Nabi Ismail
  ~Kibas yang dikorbankan oleh Nabi Ibrahim sebagai ganti ke atas kesediaan dan kerelaan Nabi Ismail untuk disembelih demi menjunjung dan mengagungkan perintah Allah SWT.


  5.       Unta Nabi Saleh a.s
  ~Nabi Saleh diberi penghormatan oleh Allah SWT bahawa untanya akan dimasukkan ke dalam syurga kerana unta itu milik Allah yang menjadi mukjizat baginya, bagi membuktikan kerasulannya.


  6.       Lembu Nabi Musa a.s
  ~ kerana menjadi bukti bagi Nabi Musa a.s untuk menyelidik misteri pembunuhan seorg pemuda yang beriman kepada Allah SWT.


  7.       Burung Hud- Hud Nabi Sulaiman a.s
  ~cerdik dan pintar, suka terbang merata tempat untuk mengetahui apa yg berlaku termasuk berita mengenai Puteri Balqis sehingga puteri itu beriman kpd Allah SWT dan turut mengahwini Nabi Sulaiman a.s


  8.       Semut Nabi Sulaiman a.s
  ~Raja Semut dimasukkan ke syurga kerana boleh bercakap dengan Nabi Sulaiman, menghormati tentera baginda, menjaga kebajikan dan sayang kaum semut.


  9.       Anjing Ashabul Kahfi
  ~ Anjing tersebut(Qitmir) akan dimasukkan kedalam syurga di akhirat sebagai penghormatan bgnya kerana duduk atau menemani  Ashabul Kahfi(7 orang Pemuda) yang soleh di dalam gua .


  10.   Unta Nabi Muhammad s.a.w
  ~unta Nabi s.a.w bernama al- Qushwa ini mendapat penghormatan dari Allah swt yang mana di akhirat kelak akan masuk syurga kerana telah banyak berjasa kepada Nabi. 

   

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...